Monday, December 29, 2008

Have You Ever

... wondered how you all will turn up when you all semua dah grown up? No idea? Have no fear, for the teacher yg tngh dok tak de keje is here. Allow me to teach you all another lesson in life. The lesson is called, "How you can tell what a child will turn up to be when he/she grows up by just looking at their childhood photos". Fulamak sikit punya panjang tajuk dia daa ...

To illustrate what the above topic means, I need photos. At first I wanted to simply take photos of children from the net aje, but then I was afraid that the issue of copyright would cause a stir. Thus, I decided to instead use photos of my nieces and nephews as my "alat bantu mengajar". At least I know they will not sue me for publishing their childhood photos.

Cuba korang sue Acik kau ni kalau berani!

Ok without further adieu, let us begin our lesson for today




Type No 1 : "The Kaki Stylo"

If your child dari kecik-kecik lagi dah suka tangkap gambar begini, tak kisahlah kalau dia posing mcm Pak Lebai ke,

Ataupun dia posing ala-ala pelakon Bollywood ke ... maknanya

bila dah besar nanti dia akan menjd seorng yg memang suka bergaya punyalah. Dia akan bergaya setiap masa dan ketika, tak kira di mana. Punyalah dia nak menjg stylonya itu hinggakan sampai nak pegi buang sampahpun ada masanya dia mengenakan kasut high heels dan speck mata hitam ... Dashyat tak dashyat ...



Type No 2 : "The Entertainer"

Yg ini sekali pandang mcm yg kat atas. Tp ada jauh bezanya. Jenis yg ini, kalau disuruh posing dia akan melentok liuk badan dia, siap dgn tangan dan kaki bergerak ke kiri, bergerak ke kanan, lepas tu ke depan, ke belakang, bergelek-gelek - tak ubah mcm Mulan yg nyanyi lagu "Makhluk Tuhan paling Seksi" tu. Lembut dan natural aje. Type yg no 1 tu kalau disuruh buat mcm yg type no 2 buat, hancusss ...kaku kejong mcm kayu aje. Jd disitulah bezanya.

Bila Type no 2 ni besar nanti, memang sah dia akan cenderung dalam bidang seni. Dia mungkin berbakat dalam satu atau lebih bidang seni spt nyanyian, tarian, lakonan atau paling tidakpun bangsawan. Dia juga bkebolehan melukis dengan kreatif. Bila menulis pula bahasa yg digunakan berbunga-bunga, jiwang karat kata org, berkias-kias yg kadang-kadang org lain tak paham, hanya dia aje yg paham...




Type No 3 : "The Cheeky Boom Boom Chick"

Kalau anak perempuan suka bergambar begini,


atau begini,

maknanya bila besar nanti dia akan menjd seorng yg sngat suka berkawan. Dia berkawan tak kira dgn siapa dan tak kira pada kedudukan.. Makcik, pakcik, tokcik, nenekcik, cucucik ... semua boleh kawan dgn dialah. Org-org besar dalam Malaysia tak payah cakap. Raja, menteri, anak-anak raja, anak menteri semua dia tahu dan cukup kenal. Malah Presiden Amerika Barrack Obamapun dia tahu dan kenal baik ... cuma org-org tu aje yg tak kenal ke dia.

Tp kesian, kadang kala mereka ni selalu disalah ngertikan sebagai "cheeky chicks" kerana kebetulan kawan lelakinya lebih ramai berbanding kawan pompuan. Tp motto mereka biasanya adalah "berkawan biar seribu, berkasih biarlah satu"... eh betul ke ni? Atau terbalik? Tak kisahlah tu ... So sapa yg nak bergirlfriend dgn pompuan mcm ni kenalah banyak bersabar kerana kadang-kdang perangai dia org ni, masyaallah.. sabar je laaa...




Type No 4 : "The Rock"

Tengok pandangan 'blank' nya, dgn mata sedikit terbeliak, dan muka seriousnya serta bodynya yg rigid itu. Sekali pandang mcm karektor dlm filem Indon, "Sister Ngesot". Hui.. jenis yg tak boleh buat main ni. Dia ni jenis yg ada kepala angin sikit. Time dia tak ada mood, korang cakap lah apapun ngan dia, dia boleh buat tak dngar je. Kadang-kadang kalau org sekeliling punyalah kepoh dan kecoh dia boleh buat "dek" aje. Tak kisah tahap gaban betul.


Ini jenis yg kalau bom meletup sebelah diapun, dia boleh tak sedar. Betul...tak tipu punya.





Type No 5 : "Main-main tp Menjadi"

Jenis yg ke 5 ni biasanya masa kecik akan buat kepala kita pening. Dia selalu membuatkan kita berfikir, "Jd org tak bdak ni bila dah besar nanti". Ni disbbkan bdak yg begini suka main-main masa keciknya. Suka main dan ada je benda-benda di luar jangkaan yg dibuatnya. Sebagai contoh - Utk mencari duit belanja lebih, dia sanggup menjual seluar keciknya (spender le) kpd kawan-kawan. kalau yg baru tak pelah jugak, tp ni yg dah dipakai... dan yg lebih menghairankan ada pulak yg sanggup membeli tu...

Tp bila dah besar nanti, bdak begini biasanya akan jd terbalik dr apa yg dia pamirkan masa keciknya. Dia akan tiba-tiba menjd seorg yg matang, berfikiran jauh - sehinggakan anda terkejut dan berkata, "Anak aku ke tu?".


So kalau anak anda masa keciknya bg posing mcm ginipun tak pe... mana tahu, kalau yg kat atas tu dah berjaya jd engineer kat syarikat petroleum, tak mustahil yg inipun satu hari nanti bakal jd engineer jugak. Engineer lori ... Kenapa lori? Sebab dia mmg suka main dgn lori, nak buat mcmmana? Tak kisahlah, asalkan menjadi...




Type No 6 : The "Financial Controller" atau

" Financial Out of Control"

Kalau anak anda masa keciknya tangkap gambar suka pegang tabung duit, maknanya bila besar nanti dia akan jd seorg yg sangat berjimat cermat dlm pengurusan kewangannya. Semuanya dibelanjakan ikut kemampuan budget. Pendik kata dia hanya membeli ikut keperluan, bukan kemahuan.


Lain pulak citernya kalau dia pegang tabung tp di depannya dah tkeluar pulak semua duit dlm tabung... Ini mcm kalu, bererti dia mmglah suka simpan duit tp kalau sekali pegi shopping, dia bertukar jd mcm penyamun dlm citer "Nujum Pak Belalng tu". Apa itu ... alah yg dialognya begini tu laa ... " Wahh... haaa... aku ambik ni, engkau tengok itu... engkau tengok itu, aku ambik ini... aku ambik ini, engkau tngok itu.... engkau tngok itu, aku ambik ini...". Wah ... bukan main byk dia mgambik, kita ni kerjenya mnengok aje...




Type No 7 : Si "Mata Keranjang"

Tengok kalau dah kecik-kecik lg dah posing dgn mata terkenyit, haa ... itu tandanya dah besar nanti ada potensi jd kasanova/kasanovi. Jenis yg agak bahaya jugak ni ...


Tp kadang-kadang boleh silap jugak. Kalau dah besar dia tak langsung mnunjukkan tanda-tanda seorg kasanova/kasanovi, maknanya masa dia kecik-kecik lg tu dia dah ada tanda-tanda akan menjd org dewasa yg mata rabun lerr ...




Type No 8 : "Selamba... Blasah je"

Kalau anak anda mpamerkan tingkahlaku mcm contoh gambar ni, tak malu dah besar tp masih nak nyonyot botol susu, sampaikan setiap kali balik sekolah nyorok belakang pintu isap botol susu... heee...maknanya, dia akan menjd seorg dewasa yg tak tahu nak cover-cover.


Sikap selamba dan blasahnya kadang-kadang ada jugak positifnya tu. Ini kerana secara tak langsung dia menjd seorng yg confident. Suruhlah buat apapun. Semuanya confident. Wlaupun dia tak tahu, dia confident je buat-buat mcm dia tahu.




Type No 9 : Si "Happy Go Lucky"

Si "Happy Go Lucky" ni memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria. Terkenal dgn hobinya yg suka buat lawak bodo lg tak masuk akal, dia tak kisah kalau masa dia buat kelakar hanya dia sorang je yg gelak. Kata-kata favorite yg biasa digunakannya adalah spt "Bye, I pass away ..," atau " Atuk, I love youuuu... taking care ..." (Mcmlah atuk dia paham pun...)


Satu lg, biasanya org begini juga adalah seorng yg easy going dan tak suka bebankan diri dgn masalah-masalah yg boleh memeningkan kepala. Jd awas. Jgn bg dia serabut. Ini kerana bila serabut nanti, muka dia yg happy boleh tukar jd grumpy...



Type No 10 : "Si Mulut Murai"

Kalau anak anda memberikan pose mulut ternganga begini setiap kali gambarnya di ambil, sahlah dia seorang mulut murai. Kadang-kadang dia di panggil juga dgn gelaran si "mak nenek" oleh org. Tak tahu lah dari mana dia dapat energy, si mulut murai ni kerjanya asyik nak bercakap dan bercerita aje - dr kecik sampailah ke besar.

Tengok gambarnya dgn mulut terlopong, terbuka luas tu - dia memang tak reti nak tutup mulut dan berhenti bercakap. Ada aje benda yg nak dicakapnya pasal itulah, pasal inilah. Kadang-kadang pendengarnya dah tertidopun dia masih bercakap lg. Hemm... tak dapek den nak nolong nyer...



Type No 11 : The "Rebel"

Memberikan pose berpeluk tubuh sambil mencebik masa kecik menggambarkan bahawa dia adalah seorg pemberontak bila dah besar nanti. Kalau kita kata jgn buat, sebaliknya itulah yg dia kan buat. Contohnya kita dah cakap ngan dia kalau nak jaga kesihatan senang aje, gi exercise dan jaga makan tak yah nak buang-buang duit pegi spa, tp dia memberontak... ke spa tu jugaklah yg dia pegi. Hishhh...

Selain itu, dia jg mempunyai sikap yg suka berterus terang dan selalu akan menyuarakan pendapat sekiranya dia rasa ada sesuatu yg tak kena atau tak berkenan di matanya secara depan-depan. Ni yg kadang-kadang buat org sedikit ada bengang dgn dia, terutama org yg tak boleh terima style dia yg mcm itu.

Terkenal dgn suka ber"debat" dia selalunya akan berdebat untuk menang. Tapi kalau ada masa-masa yg dia rasa-rasa mcm dia tak boleh menang, nak tahu apa yg akan dibuatnya? Tengoklah balik gambar di atas tu ...




Type No 12 : "The Angel"

Kalau kecik kecik lg dah bagi pose mcm ni ... well... what can I say..., be rest assured. Kata org tua-tua, sejuk perut ibu mengandung. .. Bdak mcm ni masa keciknya baik, bila dah besar laaaagilah dia baik. Karektor baiknya tu mmg tak nmpak. Dan siapa yg pertama kali berjumpa dgnnya mmglah tengok dia mcm biasa je ...


Tapi dia sebenar adalah begini orgnya ...

.
.
.

.

.



V


(suka betul aku buat benda ni ..)


Ehem ... nak buat mcm mana ??? Tak nak cakap lebih-lebih lah ...

Friday, December 26, 2008

Penyakit Hati : Maksud dan Pengertian

Wah tajuk di atas sikit punya gempak. Mcm tajuk lecture oleh seorang Profesor Universiti aje bunyinya. Actually, perkara "Penyakit Hati" ini telah menjd bahan gurauan kami bertiga, aku, E-Ya dan kakak dia si Fizah petang tadi. Ntah mengapa bila masuk malamnya aku tak leh tido dibuatnya pulak. Penyakit hati, atau sakit hati kah yg telah melanda aku malam ini?

Aku mula tido mlm td pukul 12.30 pg. Aku tahulah its not healthy for someone like me to do that. For as a post radiation patient, I should get at least 8 hrs of solid sleep to maintain good health and strength. Tp dah mata aku tak nak lelap, nak buat cam mana? Actually tiap-tiap haripun I sleep no sooner than 11.30 pm, dah biasa dah ...

So malam td aku terjaga pukul 2.30 pg, gi toilet kejap then naik semula atas katil utk tido. Tp sejam kemudian mata masih terkebil-kebil, pusing kanan, pusing kiri tak mau jg lelap. Sejam kemudian mcm gitu jugak. Lagi sejam, begitu jugak-jugak. Sampailah dah Suboh ni hah, mata aku bukan setakat terkebil-kebil lg, malah dah celik galak pulak.

Back to the above topic : Apakah maksud dan pengertian "Penyakit Hati"?. Mengikut kamus ... err sebenarnya aku tak jumpapun maksudnya dlm kamus. Tp dalam bahasa yg mudahlah kan... ianya berkaitan dgn perasaan-perasaan negatif yg bersarang dalam hati. Ye ke begitu? Ntah...kau hentam sajalah Labu ...

Ok, apa yg kami citerkan petang td? It started off with E-Yalah. Dia baru balik dr rumah kawan dia and when she came into my room she saw I was busy updating my blog. Dia kata, "Acik ni tak habis-habis dgn blog. Dahlah tu, mari turun makan. Ya ada belikan hotplate yg Acik nak tu."

To that I answered, "Nantilah kejap. Tgh best edit ni", and continued. 15 minutes later E-Ya came again into the room. This time dia dah hot, mcm hotplate yg dia beli tu agaknya.

E-Ya : "Acik, udah-udahlah tu... Pergi makan... Grrr!". Pastu dia turun balik . Aku jwb, "Hish ... yelah, yelah ...". Potong stim berblog aku je lah budak ni, kata aku dlm hati. Ni je dah merupakan satu penyakit hati. Nama penyakit hati ni ialah "Berkata-kata dalam Hati"

Sampai je aku kat bawah, E-Ya dah menjeling-jeling kat aku. Kemudian mcm mak nenek, dia berkata, "Haa... panggil banyak kali, baru nak turun. Nama je sakit, tp kalau berblog ... sihat". Eh, eh bdak ni, meroyan apa? Oh ... kau ngata aku ye ... Haa .. ketahuilah oleh mu wahai E-Ya sebenarnya kau telah terkena penyakit hati jenis yg kedua iaitu "Cakap tu lain kali, ber Hati-Hati"

Bila dah selesai makan biasalah kami, kalau makan mesti depan TV punya. Akupun tolak pinggan aku ke kiri, dekat dgn E-Ya dan kakaknya. Lepas tu aku cakap,

Aku : "Korang tau ... Acik ada baca satu article ni from Sloan Kettering Cancer Center yg terkenal di US. Dia kata, org yg lepas buat treatment contohnya mcm radiotherapy lah kan, org tu tak boleh buat kerja sangat. Org tu mesti banyakkan berehat. Article tu cakap practically org yg dah post treatment ni kerjanya makan tidur, makan tidur je ...". Haa ... tu pasallah aku tolak pinggan tu menjauhi aku dan mendekati mereka tu... hehehe

Fizah : "Itu bukan macam nak bg sihat macam nak bagi lagi cepat 'jalan' je..". Binawe punya budak... aku senggol tangan dia kerana sah-sahlah dia dah terkena penyakit hati yg dinamakan, "Menyakitkan Hati".

Lepas tu aku sambung lagi, " Haa... satu lg... Articletu ada cakap bahawa org yg melalui radiotherapy akan kena juga itchiness especially di tmpat-tmpat yg ada mucous. Maknanya, mulut, tekak, all along the digestive system tract sampailah ke rectum mesti adalah rasa gatal-gatal atau tak pun mengalami thrush".

Mungkin korang tak tau apa itu thrush. Thrush tu adalah warna putih mcm budak baru menyusu, kan lidah dia putih-putih. Itu le dia.... Apa org tua-tua panggil, "kurap susu" ke apa ke... ntah manalah aku tau ... sebab aku belum tua ... Oopss, dah... aku tersampuk dah ... penyakit hati yg berikutnya, "Prasan di Hati".

Berbalik pd topik gatal dan thrush td. Rasa gatal ni depends on which part you've been treatedlah. Kalau patient tu kena pancar kat neck and head area, gatal dan thrush tu mungkin berlaku kat dalam mulut dia. Kalau kat perut, dia mungkin rasa gatal atau thrush kat kulit luar perut dia. Dan jeng, jeng, jeng ... kalau dia kena kat pelvic, rasa gatal dia mestilah kat sekitar kawasan "toot...." Tak faham? Ni yg maleh nak mengexplain ni ... Jawapan aku sama mcm kata-kata si Raja Lawak Nabil kat dlm iklan ubat gigi Halagel lepas dia tarik lori pakai gigi dia tu laa ... "Lu pikirlah sendiri...!".

Apa point aku cakap semuanya ini? Korang jgn ingat pulak aku saja suka suka nak citer ttng sesuatu yg boleh dikatakan agak private jg pd diri aku ni. Ataupun korang kata aku ni pervert, citer pasal gatal-gatal kat "toot" pun nak khabar kat satu dunia. Wei, manalah tahu nanti satu hari korang come across org yg senasib dgn aku. Haa, masa tu korang senanglah jd spokesperson ttng maklumat ini dan maklumat-maklumat lain yg aku dah linkkan dlm blog aku ni. Nanti jdlah korang manusia yg tidak memiliki penyakit hati, malah korang "berHati mulia" dan tinggi pekertinya. Itupun kalau korang ada bacalah kan... Kalau idak, hampeh... buat penat aje aku letak link-link tu semua.

Dipendikkan citer, akukan kena radiation kat pelvic, so aku tngh mengalaminya lah sekarang ... Hee ... Korang dah tahu kan, dulu aku cakap aku kena diarrhea lepas radiotherapytu. Mulanya diarrhea aku taklah seteruk mcm si Sudin, tp masuk minggu berikutnya, bertukar pulak. Kalau dulu Sudin terkucil 7 kali, aku pulak kadang-kadang at one point, satu hari boleh sampai 15 kali! Tp sekarang w/pun diarrhea dah mula berkurang sedikit, ia menyebabkan kulit pulak menjd kering dan bila kering, itchinesspun datang. Bayangkanlah. ... Tak senang duduk aku dibuatnya. W/pun cousin aku yg doktor tu ada bg krim utk kurangkan kegatalan, tp mcm tak berkesan je. Berapa lama pula side effects begini dan side effects yg lain akan bersama pesakit cancer, wallahualam. Well, it depends on each person individually. Begini citernya:

Basically, ada ampat masalah ... Satu - banyak-banyak... Dua - sedikit-sedikit... Tiga - jarang-jarang... Ampat - Kadang-kadang... Apa itu ... ?

Tempoh pemulihan selepas treatment lah, apa lagi ...
Buktikan ...

Satu - Banyak-banyak ... ertinya, org yg pulih selepas 2 to 4 weeks of treatment, mmg banyak di dlm dunia ini.

Dua - Sedikit-sedikit... ertinya org yg pulih selepas beberapa bulan, sedikit bilangannya drp org yg sembuh selepas 2 to 4 weeks of treatment.

Tiga - Jarang-jarang... ertinya org yg pulih selepas beberapa tahun of treatment, jarang-jarang yg kita dengar.

Ampat : Kadang-Kadang... Ertinya, org yg sembuh selepas beberapa hari aje treatment, kadang-kadang baru kita dengar sekali.

Itulah jawapannya tuan-puan ... mcm dialog dlm Nujum Pak Belalang daa ...

As for me, I pray to God and hope I'll fall under the first category. Ameen... I am now into my 2nd week of post treatment. So petang td masa kita org tgh duduk-duduk depan TV tu, akupun duduk sekejap senget ke kiri, sekejap senget ke kanan, sekejap duduk atas kerusi, sekejap duduk atas lantai. Menengokkan itu E-Yapun berkata,

E-Ya : "Acik ni kenapa? Nak terkucil lagi ke? Tak senang duduk je nampaknya"

Aku : "Taklah, hish ... korang tak rasa apa yg aku rasa, gatal sesngt ni. Gatal ni pun asal sbb diarrhea tu le ... kulit dah jd kering ..."

E-Ya : "Tu baru kena 10 kali radiotherapy je tu, dah jd mcm ni. Kalau kena mcm yg Dr. cakap mula-mula tu, kena 25 kali tak taulah mcm mana. Ya kena bawa toilet bergerak setiap kali Ya bawa Acik ke HUKM agaknya". Dia boleh gelak terkekek-kekek lg kat aku. Macam-macam lg lawak bodo yg dia cakap ngan kakak dia. Aku dah bg pandangan maut dah kat dia, tp dia ngan kakak dia terus-terus ketawa. Aku masatu mengalami penyakit hati yg dinamakan "Sengalnya Hati"

Actually ada banyak lg penyakit hati yg kita boleh jumpa dan tak susah nak kenal apa jenisnya. Sebagai contoh:

Scenario Pertama:
Seorg minah berhidung tomato, baru tiga empat hari lepas pow duit makcik dia RM 50 kata nak beli lauk, tup tup hari ni dia gi ke makcik dia dan berkata, "Acik nak duit. Nak pegi beli lauk". Ada ke patut? Dahlah makcik dia yg terkenal lembut hati tu sdng sakit. Cancer pulak tu. Stage 4 dah pun. Boleh dia minta duit lg. Dia bukan tak tahu perbuatan dia tu boleh mdatangkan stress pd makcik dia. Makcik dia kena produce banyak endorphins bukannya mengurangkan. Justeru, nampak gayanya Minah hidung tomato ni pun sakit, mengidap sindrom "Tak berHati perut"

Scenario Kedua:
Masih ttng minah berhidung tomato. Minah ini bkan sj hidungnya persis tomato tp perutnya... masyallah tak boleh citer lah ... Konon kisah, chenta hatinya di Nihon yg dulu bdn ala-ala nak dekat mcm ahli gusti Sumo (jgn marah haaa ..) sekrang dah macho (sukalah tu). Six packs lg... Mengetahui akan hal itu Minah hidung tomatopun risau. Dia nak juga setanding mcm chenta hatinya. Kalau chenta hatinya dah ada six packs dia pulak konon berazam nak mbuang packs-packs yg dimilikinya. Dia tak mau kalah dgn chenta hatinya. Lalu apa di buatnya??? Oooops .... stop, stop tak leh citer. Nanti kena plankong I you... Yg pasti tindak tanduk Minah itu ibarat "Ada Hati kununn.."

Scenario Ketiga:
Dngar citer dr mulut siapa lg kalau bkn Minah hidung tomato, yg ada org-org sekrang akan terlebih dulu baca blog aku, lepas tu baru baca blog dia. Ini sudah pasti membuatkan dia "Panas Hati".

Wah nampaknya dah banyak juga lesson ttng "Penyakit Hati" yg aku dah sampaikan kat korang hari ni ye. So aku stop je lah kat sini. Korang suka ke tak suka ke, aku peduli apa. Korang setuju atau tak setuju dgn penerangan aku ttng "Penyakit Hati" nipun aku peduli apa. Ini blog aku yg buka, aku boleh tulis apa yg aku mahu di dalamnya. Penyakit aku ni dinamakan, "Suka Hati Aku lah".

Thursday, December 25, 2008

Cancer here, Cancer there, Cancer everywhere ...

As I've expected, the very next morning after my bicycle ride I had aches all over my body. Sekarangpun masih aching sikit ... So my new purple bicycle dah berhabuk dua hari kat tmpt parking menunggu agaknya bilalah tuan dia ni nak menggunakannya kembali., which I hope will be soon.

Well actually the very same day after I bought the bicycle, I did another round on it. I went cycling after Maghrib prayer to nearby areas around my house. Crazy? Cycling at night? Sorang-sorang? Dahlah awaktu ada cancer, stage 4 pulak tu? Well, my new bicycle has a small cute lamp attached to it. Bell pun ada, tersedia utk di bunyikan. So no worries.. ^ __ ^

I started off doing several laps around the playground next to my house but after that I felt bored. In addition there's this Chinese man who was walking his dog, looking suspiciously at me yang asyik asyik round kat situ jer. Ntah-ntah dia ingat aku nak stalk mana-mana rumah utk di rompak, so I decided to venture out a little bit further to the nearby condos, a few blocks away.

On my way I passed by a nasi lemak stall by the roadside, nasib baik pelanggan dia tak ramai or else I would surely have bumped into them with my sekejap to the right, sekejap to the left mode of cycling. Dahlah stall tu letak betul-betul kat corner... with cars parked at the sides. Cuma I did noticed the stall owner looking at me because I passed his stalls 3 times!

Then as I got to one of the condo block, I heard this "Wouish, wouish, psst, psst" sound. I looked around. Nobody there. Then I looked up. Hemm ... ada 2 org mamat rupanya, siap mlambai-lambai pulak lg. I could'nt care less and kept on going. When I heard the adzan for Isyak, I decided to call it a day.

When I reached home, E-Ya told me my father had, like about 10 times asked her where I had gone to. No joke man. Actually my father has gotten a lot forgetful these days itulah sbbnya dia tanya sampai 10 kali tu. Normallah buat dia. Dia dah tanya satu question, 5 minutes kemudian dia akan tanya the same question again and again. Sigh...org tua mcm tu le.. Anyway I managed to come back in one piece. I felt refreshed, felt energized ..................................................................... konon ...

I told E-Ya where I went including the incident aku kena "whistled at" kat condo tadi. E-Ya and her sister, Fizah were infront of the TV set eating at the time.

E-Ya : "Alah, dia org usik Acik sbb dia org ingat Acik muda lagi. Kalau dia org tahu Acik dah tua tak de nyer. Kan gelap...". Chett ...

Fizah : " Ah, ah.. silap-silap dia org terkejut terus terjun dr atas ke bawah.." Double chett...!

Bdak-bdak ni tak bg chan langsung aku nak prasan sikit ... Tak pe, tak pe ...

Paling aku tak boleh terima suggestion dr si Fizah - Memandangkan yg aku masih tak stabil bawa basikal, dia suggestkan aku pakai "P" besar-besar kat belakang aku .... hampeh ...!

Hence, that's the reason why my purple bicycle is collecting dust now. Sabar my beautiful purple bicycle ye... Come few days, your tuan will be stronger and together we will again be on our adventure, sailing the high seas, across the continents ... eh.. apa daaa aku merepek ni...

So what did I do this past two days? Apa lagi on the netlah... Surf blog org and do some more readings on cancer , treatment and its side efects. The onward content of this entry will be about this. Err.. not exactly, its actually on people with cancer.

Call it coincidence or what, but as I was reading this one blog, I came to realize that the writer is a breast cancer survivor. And one thing led to another as I found links on her blog that took me to other cancer patients' blog. Throughout the 2 day reading, it had come to my attention that I had read blogs talking about not less that 20 people stricken with cancer. From the list, I found several of them are teachers. Not to mention the 2 teachers I met when I had my FNAC of the neck remember? Hey, why lah??

For e.g. there's this teacher who hails from Kedah who was diagnosed as having tongue cancer. Can you imagine that? Of all the places in the body, she had to get cancer there? Subhanallah. From her story, she wrote that she had her whole tongue removed through operation. Lagi sekali.. subhanallah, I can't imagine what she went through. But God's willing she's recuperating quite well now. She also mentioned that in her housing area alone, there are 5 people down with cancer.

Another blog, from Prof. Kamil who wrote the book "Travellog Haji" also mentions that his father has bladder cancer, and just today he wrote to say that his wife's sister had just been diagnosed with stage 2 breast cancer. Not to mention after a month I was diagnosed, my sister who is staying in Kelantan tu informed me that her brother in law is also now battling cancer - lung cancer. And many more... Hence the title of this entry, "Cancer here, cancer there, cancer everwhere..."

Alas, I do get quite stressful sometimes reading some of the blogs especially the part where the writers relate their pain and sufferings. I'm not denying what they went through. I too have excruciating pain at my pelvis, remember? But Alhamdullilah... after the radiotherapy, practicing and reciting supplications (doa) the Ustaz taught me, praying and taking the blessed water plus most importantly with Allah S.W.T's consent, the pain has subsided tremendously. I do not have to rely on pain killers too often now and the bleeding although not entirely gone, has also minimised. In fact up till today, I have not taken my pain killer and its already 5 days since the last. Alhamdullilah - Thank you Allah ...

I hope my condition will further improve. I read somewhere that oxygen is a good thing for cancer patients. Cancer cells cannot survive in an environment where there are lots of oxygen. They will be starved in such environment and eventually die. Hence that explains my bicycle ride. I want to breathe in as much oxygen as I can. You all might suggest, nak senang, logically beli tangki oxygen dan inhale je from it, betul tak? As appealing as that might sound tp giler apa??? Imagine me dgn tangki oxygen on my back wherever I go, mcm org nak gi diving only its on land not in the sea... Silap-silap aku dihantar dek bdak-bdak berdua tu nanti ke Tanjung Rambutan ...

I must also to always put my spirits high. Must produce lots of endorphins, as I heard laughter is also a good cure for cancer. So people out there ..., make me happy will you ...

But, I do have to bear in mind that my treatment from the hospital is only palliative not curative. Nonetheless, I am hoping for a miracle. Call me unrealistic, call me crazy, call me dumb, wishing for something uncertain. Everything is up to Allah's discretion. If He wills, He will. I hope Allah grants me the wish as He knows I have too many "unfinished business" still to be accomplished. Ameen.

On a lighter note, as I was surfing through this one site, I came across some info on Western celebrities who are cancer patients. They include :



The sultry, seductress Kylie Minogue, breast cancer - who can forget her?

Tenor Luciano Pavarotti - pancreatic cancer

Bob Marley .... apart from being a raggae singer, guitarist, songwriter and activist, he is also popular with his "rambut tak basuh" style of hair - cancer at the toe at first then when he refused to have it amputated, the cancer spreads to his brain, lungs, liver, and stomach.

Freddy Fender, the evergreen singer with songs like, "Wasted days and wasted nights" and "Till the teardrops fall" - Lung cancer


World Tag Team Champion Rowdy Roddy Piper - non-Hodgkin's lymphoma (dekat stomach dia). Amacam? Wrestlerpun boleh kena cancer, tak heranlah akupun boleh...

No joke man..., this eagle is also a celebrity. W/pun dia burung tp nama dia TIGER. Its Auburn University Southeastern Raptor (mcm symbol Univ. tu laa) - Skin cancer


Others on lists include casts of "Charlie Angels". Ni Charlie Angels yg original bukan yg movie baru tu.. Remember Farah Fawcett, Jaclyn Smith and Kate Jackson? Also their boss, Charlie yg hanya dngr suara aje tu? Maybe the show was jinxed, for they all have cancer. Steve Job, Apple computer's CEO pun ada cancer. Fran Drescher who plays "The Nanny" has the same cancer as me, endometrial cancer. The list goes on ...

At the homefront we have, to name a few :

Azean Irdawati - Breast Cancer
Rozita Che Wan - Breast Cancer (Katanya le... Kachiwalah you guys yg kat luar sana tu ...)
Datin Sri Endon - Breast Cancer
Tan Sri Megat Junid - Prostate Cancer
Norraya Mohd. Yusof - isteri pelawak Sabri Yunus, (Abe Wan) dlm Pi Mai Pi Mai Tang Tu

The above are the ones I know. Unlike people from the West, Asians particularly Malaysians I think are not that open to reveal that they are cancerous. But I believe the list is longer.

................ ... and last but not least ......................... ,

.

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

V


Me ..... the star of this blog. Muakakakaka !

Tuesday, December 23, 2008

Buang Tebiat?

Hari ni aku tak de mood. Actually dah beberapa hari aku tak de mood. Tak de mood sbb badan aku rasa lemah sgt. Aku tahulah ini mngkin disebabkan oleh kesan radioterapi tu, tp disebabkan bdn aku lemah jd mood aku pun tunggang langgang. Tambah-tambah pula bila mgenangkan yg dulu aku tak selemah dan tak seberdaya mcm ni.

Dah beberapa hari aku bcadang nak kuar beli barang keperluan aku. Tp setiap kali aku dah nak ready keluar, time tu lah bdn aku buat hal. Pinggang sakitlah, kaki lenguhlah, badan letihlah dan mcm-mcm hal lg. Dah lah sekarng ni nak keluar rumah nak kena harap kat org tolong bawakan, hence ni menjdkan aku btambah-tambahlah rimas. Aku tahu aku dah menjd satu mcm punya beban kat org.

Hari ni, w/pun badan aku letih, aku tekad aku nak kuar jugak. Aku ambik kunci kereta dan terus drive menuju ke Wangsa Maju, cadangnya nak ke Carrefour. Tengah jalan aku singgah di Stesen pam petrol utk isi minyak dulu. Well, no big deal kan? Memang no big deal... Tp kalau masa aku sihat dulu, buat semua ni laju aje tak sampai 10 minitpun, tp sekrang masa yg diambil dua kali ganda. Nak buka pintu keta, rasa mak aih beratnya. Nak berjalan ke kaunter nak byr duit minyak dan kemudian balik ke kereta, rasa letihnya mcm lepas berlari 100 meter. Terfikir jg sampai ke aku ke Carrefour nanti ni? Ahh...cuba je dulu. Syukur.. sampai juga 10 minit kemudian.

Tiba di Carrefour aku terpaksa parking jauh sikit sbb hari ni Carrefour ramai org, Agaknya sbb cuti sekolah. Akupun keluar keta dan bjln menuju pintu masuk. Dlm kesibukan ramai org tu akupun ambil trolley dan masuk Carrefour utk beli brg. Jln aku tak ubah mcm org pompuan dlm pantang. Slow yg amat. Aku cuba jg sekali sekala nak jln cepat tp bdn tak izinkan, terpaksa slow down balik. Puas ronda-ronda beli barang, dua setengah jam kemudian akupun selesai. Sebenarnya brng yg dibeli tak lah byk tp di sbbkan aku terpaksa berhenti "to catch my breath" beberapa kali tu yg jd sampai berjam-jam tu.

Keluar dr Carrefour, perut pulak dah terasa lapar. Aku terus ke food court, hajat hati nak beli nasi ayam dan makan je kat situ, tp tak de pulak tmpt kosong so akupun tapau je dua bungkus. Tp perut aku dah lapar sngt. Mahu tak mahu aku singgah McD beli Fillet O Fish dan jus oren satu. Masuk dalam kereta, akupun apa lg terus makan. Org sebelah kereta pandang, aku buat Mcdonno, melantak mcm tak ingat dunia. Tengah sedap-sedap makan, tiba-tiba telefon aku berdering. Panggilan dr AmBank rupanya. Staff dia call utk beritahu yg roadtax kereta aku dah siap. So destinasi aku selepas ni adalah ke Ambank yg terletak di Setapak.

Bila sampai AmBank, lg sekali parking pun penuh jg. Tp nasib baik urusan dgn bank cepat. Dah dpt roadtax, aku teruskan perjalanan aku ke Pejabat Pos Gombak pulak utk terus claim rebate road tax. Lepas lebih stgh jam duduk dalam pejabat pos akupun keluar, suka hati dapat RM 625 dari kerajaan Malaysia. Lepas tu akupun terus balik rumah.

Sampai rumah, akupun simpan semua brng-brng yg dah dibeli di Carrefour td. Tp hati aku masih tak puas lg. Badan mmnglah penat, tp aku bertekad nak buat jg satu lg perkara ni. Actually dah tiga minggu aku nak buat benda ni, tp asyik tak jd je. So kata aku, hari ni aku mesti buat jg.

Akupun rehat sekejap dan lebih kurang 10 minit kemudian, aku keluar semula. Tp kali ni aku tak bawa kereta. Aku berjalan kaki. Jarak rumah aku dan tempat yg aku nak pergi adalah lebih kurang 1/2 km, ikut jln shortcut. So lg sekali dengan gaya santai persis pompuan dlm pantang, akupun berjalan ke tempat yg aku nak tuju.

40 minit kemudian akupun sampai ke kedai Perniagaan ...apa hah? Tak ingatlah pulak... tp pokoknya aku sampailah. Baru masuk je, tokey kedai dah approach, "Mau beli apa?". Ni yg aku tak suka ni, bglah aku masa sikit, lgpun dia dah nampak aku tengok "benda" tu kan. Mestilah "benda" tu yg aku nak beli. Takkan tengok "benda" tu tp intention aku nak "benda" lain kot. Aku pun jwb, "Nantilah dulu tokey, bagi saya survey dululah".

Mesti korang susupens kan? Apakah "benda" yg aku maksudkan itu? Tak suspens? Alah buat-buat suspens pun jd le... Well, "benda" yg aku tengok-tengok tu ialah basikal ... Betul dah lama aku ckp aku nak beli basikal dan baru hari nilah aku berpeluang utk pergi ke kedai dan membelinya. Mcm kanak-kanak riang pulak bunyi nya kan? Perghh..!

Lama jg aku membelek basikal, dr satu ke satu, sampai towkey tu naik tak sabar, lalu diapun cakap, "You mau beli basikal lelaki ke, pompuan? You mau pakai ka?" Alamak malu lah pulak nak ngaku memang aku yg nak pakai. So akupun jwb, "Tak de lah bukan saya pakai. Anak saya pakai. Perempuan" Hehehe, coverline ...

Towkey : "Ooo, kalau mcm itu sana punya basikallah. Yg ada bakul punya. Itu perempuan punya basikal. Berapa umur anak you? Kecik ka?"

Aku : " Taklah kecik, dalam 14 atau 15". Ada ke? Konon kata anak nak pakai, tp umur anakpun tak sure...Kantoi, tp nasib baik towkey tu blur.

Aku tengok harga basikal sekarang punyalah mahal. Aku punya budget sebenarnya dlm RM 100 - RM 200 je. Tp aku tgok semua harga atas RM 200. Macam mane ni? Aku pun tanya towkey ttu.

Aku : "Ai sey towkey, ni semua harga banyak mahallah. Saya tak da duit banyak. Budget saya sikit sj. Bg saya basikal paling murah punyalah"

Towkey : "Tak pe saya boleh kasi discount, maa. You cakap mana you mau."

Aku nak yg canggih, ada gear, yg tayar dia berbunga-bunga, yg solid. Tp memandang yg tu harganya paling murahpun RM 350, akupun tunjukklah yg paling murah RM 299. Aku minta kurang.

Towkey : " OK ini saya boleh bg you, cincai RM 230"
Aku : "Alah Rm 200 bolehlah ..."
Towkey : "Tak bolehlah itu macam. Tak pa saya bg you free gift. Lock satu".
Puas aku pujuk, tak mau bg gak towkeytu so akupun tak de choice, beli ajelah. Masa towkey tu nak siap-siapkan basikal yg aku nak beli tu tiba-tiba aku berkata, "Eh... nanti towkey. Saya tngok ini basikal lawalah pulak". Aku sebenarnya dah ternampak satu basikal berwarna merah yg tersangatlah cantiknya di mata aku.

Towkey : "Itu basikal lelaki punya, maa. You kata anak you perempuan. Itu tadi punya bagus la.. you punya anak boleh bawa pergi sekolah ..." (Dalam hati aku, "Yelah tu ...")

Aku : "Tp basikal lelaki, perempuanpun boleh naik kan? Boleh letak bakul nanti nampak mcm perempuan punya jugak. Ini basikal berapa you boleh bagi?". Aku tngok harga diletak adalah RM 360.

Towkey : "Oh ini ka? Err... RM 320 kasi sama you"

Alamak dekat RM 100 lebih dr yg td. Kalau aku beli ni jauh lari budget aku bulan ni nanti. Jd tak de chanlah aku nak bergaya dengan basikal berwarna merah. Nampaknya basikal td yg berwarna purple tu jglah yg aku kena beli. So towkey tu panggillah pekerja dia, dua org bdak Melayu untuk bersihkan, pasang pedal dan check basikal tu utk pastikan yg semuanya elok. Salah sorang bdak tu terover peramahlah pulak....

Bdak pekerja : "Wah, akak beli basikal, bagus ni..Sesuai dgn akak".

Aku : "Bukan akak punyalah, anak yg punya". Coverline lg ... masih malu seh..

Bdak pekerja : "Eh, kak, kalau akak pakaipun boleh apa. Bagus ... exercise... Pagi-pagi pukul 5 pg elok kayuh basikal, bg keluar peluh". Alamak, kata hati aku. Bdak ni mcm tahu-tahu je itulah tujuan aku beli basikal nipun.

Aku : "Banyaklah awak. Apa dibuatnya naik basikal pg pg buta tu.... Hantu pun baru balik rumah"

Bdak pekerja : "Eh saya buat kak..." dan bdaktu pun ketawa. Utk mengelak dari disoal mcm-mcm lg dan juga utk mengelakkan aku dari tak pasal-pasal coverline buat dosa kering lg, akupun cakap ngan bdak tu yg aku nak ke supermarket kat depantu, kejap lg aku datng balik. Bdaktu pun kata, "Alright, nanti akak dtng, basikal dah ready punyalah.."

Akupun pergilah ke supermarket dan beli beberapa jenis buah. Setengah jam kemudian aku kembali semula ke kedai basikaltu dan spt yg dijanji, basikal purple ku dah ready menanti. Akupun bayar pd bdak pekerjatu dan ckp kat dia "Tima Kasih".

Bdak pekerja : "Akak nak naik ke atau nak tolak je basikal tu?". Mula dah bdak ni kata hati aku. Lalu ku jwb, "Naiklah ... tp taklah akak nak naik depan awak ...". Bdaktupun ketawa dan akupun cepat-cepat tolak basikal purple aku keluar dari kedai tu.

Agak-agak dah jauh, tak nampak dek bdak pekerja basikaltu akupun naiklah basikal nak cuba mengayuh. Kebetulan jalan yg dilalui jalanraya pulak. Tp mak ooi ... tak sesenang yg ku sangka! Maklumlah dah lebih 15 tahun tak kayuh basikal.

Mula-mula aku letak kaki kanan kat pedal kanan, pijak ke bawah sikit, basikal jln ke depan, tpi bila aku nak letak kaki kiri kat pedal kiri, kaki aku tak jumpa pedal...! Apa nak buat ? Naik basikallah aku mcm bdak kecik yg baru belajar nak naik basikal... Kaki kanan je atas pedal manakala kaki kiri atas jalanraya. Hahaha ... Tp nasib baik lepas 4 atau 5 kali try, berjaya juga akhirnya aku mengayuh basikal tu menggunakan dua-dua kaki atas pedal kanan dan kiri masing-masing.

Tapi, nak citerlah kan. Ntah sebab aku dah tua ke, atau sebab aku sakitke atau sebab badan aku dah lemah ke aku rasa basikaltu punyalah berat. Terhoyong hayang jugak lah sekejap ke kanan, sekejap ke kiri. Sampaikan ketapun beri hormat kat aku bagi aku jalan dulu. Hahaha... Paling seksa bila angin btiup. Dari belakang OK lg, tp bila angintu dtg dr depan, aduiii, bagai nak putus urat kaki aku mengayuh ...

Aku mengambil masa lebih kurang 15 minit utk sampai umah, tak ikut jln shortcut. Berpeluh-peluh... Dalam perjalanan terfikir jgak aku. Sampai bila agaknya aku dpt bertahan pakai basikal ni. Hari ni je dah mcm ni. Sure besok pg bangun tido nanti seluruh badan aku sakit-sakit. Kalau berterusan mcm ni, mcm mana? Ahh... tukar je beli motosikal ! Huhuhuhu ...

Wednesday, December 17, 2008

Mati Kutu

Baru dua bulan aku didiagnosekan sakit. Dlm tempoh tu hampir tiga minggu dihabiskan duduk hospital dan bakinya di bahagikan antara ulang-alik utk treatment, radioterapi dan duduk rumah. Tapi sekarang radioterapipun dah selesai dijlni. So ...aku BOSAN sekarang. Tak tau nak wat apa ... Uwahhhh!

Kalau dulu time-time gini w/pun cuti sekolah aku adalah juga pergi sekolah nengok-nengokkan pusat sumber aku. Buatlah apa-apa yg patut utk persediaan tahun hadapan. Tp sekarang pihak sekolah dah reliefkan aku dr semua tugas, bkn saja tugas di pusat sumber tp semua tugas-tugas aku yg lain. Kalau dulu aku sorang buat semua kerja-kerjatu, tp sekarang kerja aku dengar citer, telah dibahagi-bahagikan kepada 3 atau 4 org. Ada ke patut? Padanlah aku bleh jatuh sakit...

Aku betul-betul miss aktiviti-aktiviti yg aku biasa buat dulu. Well.. tak de lah aktiviti tu mcm gi water rafting ke atau bungee jumping ke atau SEA DIVING ke... tp sekurang-kurangnya aku boleh bebas bergerak dan buat apa sj yg aku nak buat.

Kat umah pulak, lagi aku tak tau nak buat apa. Boleh dikatakan tiap hari bila bangkit je tido, dah habis menunaikan dan buat apa-apa yg patut, aku akan duduklah depan PC. Kerja tak de lain surf site-site yg menjd fav aku ataupun baca blog org-org lain yg aku rasa interesting. Bosan dengan internet, tengok pulak TV. Bosan TV, balik gi surf internet balik. Tak pun aku update blog aku ni ha. Itulah routine aku setiap hari sekarang. Hee ... sungguhlah tidak produktifnya aku!

Akupun pelik gak ngan sakit aku ni. Yelah, nak katakan aku ni terlantar, langsung tak boleh bergerak, tak lah. Tp apa yg aku prasan ialah aku ni akan cepat penat. Dulu aku jln laju, mcm lipas kudung kata org, tp sekarang jalan kena slow mcm pompuan dlm pantang. Nak buat kerja lebih sikit, letih. Kadang-kadang berdiri lamapun bleh letih. Bercakap ngan orgpun kdng-kdng bleh letih. Betul... Tambah-tambah bila dah lepas radioterapi ni. Lglah tak menentu. Termasuk letihnya, dgn kdng-kdng sakitnya, diarrheanya. Hishhh...

Sebenarnya patient mcm aku ni mmglah doktor suruh banyakkan berehat. Kalau boleh dia suruh banyakkan tidur dan dilarangnya mbuat kerja esp yg berat. Tp aku tak bolehlah... maksud aku aku tak bolehlah duduk diam je mcm gitu. Satu lg. Aku rimas bila sekrang aku byk bergntung pd org utk sesuatu. Rasa helpless sesngt. Semuanya nak kena minta tolong kat org. Dan "org" yg dimaksudkan itu tak lain tak bukan E-Ya le...

Sekarang aku banyak kena minta tolong ngan dia utk buat banyak perkara. Kadang-kadang suruh gi kedai lah, suruh masak mkn utk aku lah, suruh itulah, suruh inilah. Tapi syukurlah minah tu tak kurus-kurus aku tgok. Malah bertambah bulat ... hidungpun dah mcm buah tomato ... hahaha ...

Tengok sekrangpun aku dah mula letih dah.. so aku stop kat sini dululah ye. Jangan marah haaa...

Ais T, Jgn Jeles ... huhuhu

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Monday, December 15, 2008

Mari kita tengok siapa yg kenaaa ...

Aku nak tergelak nengok berita hari ni yg menunjukkan si Bush kena baling kasut oleh sorang wartawan Iraq. Haa .. mmg padan muka dia. Tulah pandai-pandai masuk campur urusan negara org buat per?

Kesian rakyat Iraq. Ingatkan masa minta tlng kat Amerika dulu hidup dia org bleh jd lebih baik, tp rupanya lg teruk jdnya. Sekurang-kurang masa Saddam mmerintah dia org tak lah hidup mcm sekarang. Selalu je dlm ketakutan bom sana, bom sini. Sekarang makanpun tak cukup, nak bkerja dan mdpt pendidikanpun susah.

Kalau kita nak bandingkan dgn scenario politik tanah air kita agaknya ada tak wartawan atau sesiapa je berani buat cam ni? Contohnya masa kecoh harga minyak naik dulu.. Kenapa tak de org berani baling kasut cam gini ke kepala Dollah atau Najib? Hemm...jgn harap, takkan ade nyer. Silap-silap boleh masuk ISA ...

video

Saturday, December 13, 2008

Radiotheraphy

If you all notice, semua entry sebelum ini menceritakan kisah aku yg telah berlaku. Citer pasal GHKL, Pusrawi even HUKM semuanya telah berlaku sekitar bulan Oktober dan November. Even citer pasal radiotherapy yg aku nak muatkan di sinipun sebenarnya dah berlaku. Infact aku dah completekan pun treatment radiotherapy aku di HUKM.

Siapa nak tahu lebih lanjut pasal radiotherapy bolehlah korang surf site ini atau site ini. Yg pertamatu w/pun utk cancer bebudak tp tak jauh beza dr dewasa punya. Site yg keduatu explanationnya excellent almost like what I went through, just that layanannya tak lah as nice as that. In Malaysia, I notice everything is just given to you without questions asked. Mungkin hospital kerajaan byk kes sampai the staffs don't have time to dilly dally and have chit chats explaining to patients kot. Anyway overall the staffs are nicelah but networking wise, very minimal.

Machine radiotherapy pulak sebijik mcm kat bawah ni. Petugasnya taklah mcm tu. Itu mcm kalu, dah lama aku cabut!

Mesin mcm ni lah yg ada kat HUKM tu. Mula-mula aku baring kat atas tu aku punyalah risau takut-takut bhgn atas mesin tu jatuh ke muka aku ...


Bila dah baring tu tak boleh bergera-gerak. Jd kalau nak kentut sekalipun kenalah tahan. Takut nanti terpancar kat tmpt lain. Nayaaa... hahaha ...

Siapa yg dah baca info psl radiotherapy di website kat atas mesti dah baca bhw radiotherapy pun ada side effectsnya. Aku ditreat kat bhgn pelvis, so side effectsnya berkaitan dgn bhgn tu le. Dalam byk-byk side effects tu yg aku paling rasa ialah fatigue dan diarrhea. Kulit aku tak pulak rasa panas atau mcm terbakar, cuma bertukar sedikit kehitamantu adalah. Fatique tu tak boleh cakaplah. Kadng-kdng lepas je treatment nak berjlnpun tak larat. Ada satu hari tu aku sampai terpaksa bpegang pd E-Ya. Sampai balik umah pulak biasaya aku dah flat, terus cari kerusi pjg atau katil utk baring.

Pasal diarrhea pulak satu hal lg. Korang ada tngok citer seniman bujang lapok tak? Alah scene Sudin nak screen test tu ... Kalau tak ingat ni aku ada letakkan videonya di bawah ni.

video

Akupun lebih kurang mcm tulah gak. Tapi aku rasa Sudintu lg teruklah ... Hahaha. Tapi insyaalah masalah itu akan hilang bila dah lama nanti. Tak larat wei ...

Masa aku buat radioterapi ni mcm-mcm pesakit cancer yg aku jumpa. Aku ni bolehlah dikategorikan sbg golongan "org muda" gaklah. Pesakit-pesakit lain tu kebanyakannya dah umur 50 ke atas. Semua bangsa ada tp yg paling ramai kaum China, diikuti oleh Melayu dan India. Kalau jln kat klinik Oncology pulak, akan jumpa org pompuan China atau India pakai tudung mungkin sbb rambut mereka dah tak de akibat chemo. Ada stnghnya bulu keningpun tak de, tp rata-rata cergas cuma satu dua je yg tak larat duduk atas kerusi roda.

BIla dah berkumpul beramai-ramai tu macam-macam citer ttng sakit masing-masingpun keluarlah. Ada yg cancer payudara, ada cancer thyroid, ada cancer colon, yg cancer kat hidungpun ada. Kebanyakannya mereka sudah menjalani operation, cuma aku je belum lg. Aku punya sesi radioterapi 10 kali tapi ada yg kena sampai 25 dan yg paling byk sorang makcik tu kena buat sampai 27 kali. Pesakit pulak ada yg dtg dari luar KL spt. Sabak Bernam, Muar, Taiping dan dr Perlispun ada.

Masa dtg ke radioterapi msing-msing ada aksi masing-msing. Ada yg dtg ngan muka ceria, ada yg muka grumpy dan ada yg dtg dengan penuh style. Ada sorang pompuan Cina ni dtg pakai wig, sorang lg pulak dtg pakai topi je tp bajunya selalu bunga-bunga yg cerah mcm baru balik holiday dr Hawaii. Sorang kakak Melayu ni pulak pakai kebaya penuh gaya, siap ngan kasut tumit tinggi mcm nak pergi beraya. Kalau lelaki pulak selalunya pakai cap sj.

Aku? Biasalah trackbottom dan shirt. Kadang-kadang aku cerialah tp kalau time sakittu muka seposen je, terlentok atas kerusi...tp yg pasti semua kami yg dtg akan berbekalkan dgn sebotol air. Aku up sikit, selain sebotol air aku siap ngan satu bekas buah persimmon atau anggur. Tp yg selalu mghabiskannya bukan aku, siapa lg kalau bukan E-Ya ...

Biasanya tempoh menunggu utk rawatan lebih kurang 40 minit, tp rawatn itself tak sampaipun 5 minit. Persediaannya yg lambat mahulah makan 15 ke 20 minit, sbb nak adjust machine tu ... Lepas habis radioterapi ni, aku kena dtg balik ke HUKM pada 12 Jan 2009. Masatu nanti barulah aku tahu apa doktor nak buat ngan aku seterusnya. Dan ... oh ya aku baru dpt tahu, Dr Flora dah bertukar ke Universiti Hospital, jd nampak gaya aku kena diletakkan bawah jagaan doktor lainlah. Siapa aku tak pulak diberitahu. In the meantime aku hanya boleh TUNGGUUUU....!

Cancer and Diet

Semasa berjumpa Prof Azimahtol tu actually dia telah menyenaraikan makanan yg boleh aku makan dan yg tak boleh aku makan. Bab ni mmg leceh buat aku krn aku ni wpun sakit tp selera makan aku rasanya lebih baik dr masa aku tak sakit. Nak buat cam no pulak tu? Berikut adalah senarai "Do's and Don'ts" diet aku :

BOLEH MAKAN :

  1. Ikan bersisik dan mempunyai daging putih spt terubuk, parang, siakap, kerapu dan kurau
  2. Cereal spt cornflakes, oat, nestum. Nasi dikurangkan
  3. Beehoon, spaghetti, macaroni
  4. Sayuran except timun, dan kekacang spt kacang pjg, kcng boncis dan familynya
  5. Buah-buahan spt papaya panjang, manggis,durian belanda,buah naga, epal hijau
  6. Madu, gula merah (sikit), susu rendah lemak
  7. Teh herba spt misai kucing, teh crysanthemum dan green tea
  8. Ubi kentang
  9. Kicap sedikit

TAK BOLEH MAKAN

  1. Gula
  2. Bahan peram spt budu, cencalok, tempoyak, belacan
  3. Horlicks, Milo, nescafe, teh
  4. Produk tenusu spt keju, susu condensed
  5. Lemak spt daging, ayam, santan
  6. Minyak masak
  7. Makanan berkolosterol spt sotong, ketam dan udang
  8. Telur
  9. Ikan bilis dan ikan yg tiada sisik spt kembong, cencaru

Adakah aku mengikut 100% senarai di atas? Well takpun actually. Sebabnya aku ada bertanya kat Dr. Flora samada patient cancer ada pantang larang dlm makanan tak. Dia kata, "I follow the American way, and they don't have any restrictions towards food. After all if you don't eat any of the food like milk, meat, chicken and so on, where are you going to get the energy?" Betul gak kan?

Lagi satu korang perasan tak dlm senarai di atas, gula aku tak boleh makan langsung? Well actually dlm internet aku ada baca kat bbyk website yg menyatakan bahawa "Sugar feeds cancer cells", tp Dr. Flora kata itu semuanya myth sj. Tetapi Prof Azimahtol pulak cakap bila dia buat kajian, cancer cells ni sebenar banyak di dpti di bahgn badan yg mempunyai banyak gula. So aku ambil keputusan tak makan gula langsung. Kalau termakanpun ianya mungkin berada dlm makanan yg telah siap seperti roti dsbnya. Lagipun mana ada makanan yg tak bergula sekarang ni? Betul tak?

Lagi satu Prof Azimahtol tak bg langsung pakai minyak masak. Dia kata makanan aku hendaklah di steam atau direbus atau diroasted shj. Ini lg satu yg memeningkan kepala. Akupun surf internet dan jumpa satu website yg mana pantang larangnya almost 75% similar mcm yg diberi oleh Prof Azimahtol, cuma doktor dlm website tu kata boleh pakai hanya dua aje minyak masak iaitu olive oil dan sesame oil. Olive oil tu pulak mestilah yg diproses secara "cold pressed" dan mesti sentiasa simpan dlm peti sejuk. So akupun gunalah olive oil sekarang utk memasak.

Mmg pada awalnya aku ikut diet yg diberi oleh Prof tu, tp masuk minggu kedua, aku rasa badan aku tak bermaya. Macam org puasa. Yelah badan akukan kurus dan aku tngok diet yg disyorkan mcm diet utk org nak menguruskan badan aje. Mmg tak larat. Boleh tahan ke kalau asyik makan ikan disteam atau rebus atau roasted seasoned dgn salt and pepper je? Lepas tu makan sayur spt carrot, leek, broccoli, salad, atau asparagus, 3 times a day? Kalau tak kena makan beehoon, macaroni dan spaghetti yg aku tak suka. Hee ... UWEK, I tell you!

Actually before aku dpt cancerpun aku bukanlah seorang yg makannya tak hengat dunia. Aku kurang guna gula sebabnya aku tak suka minum teh, kopi atau nescafe. Horlicks dan milopun kadang-kadang je aku minum. aku lebih suka air kosong je. Bab buah-buahan pula aku memang hantu buah manggis dan durian belanda. In fact semua buah aku suka kecuali buah durian. Sayur spt asparagus, broccoli. leek memang sentiasa ada dlm fridge umah aku tunggu utk dimasak. Aku juga bukanlah seorang yg suka sgt makan nasi. Aku lebih suka makan mee. Lately dlm setahun ni aje aku berjinak-jinak mkn nasi, konon nak gemukkan badan. Budu, cencalok dan tempoyak memang aku tak makan langsung. Jd diet aku dah mmg hampir-hampir ikutpun mcm diet Prof tu. Tapi aku kena gak cancer, jd mcm mana tu? Dah takdir agaknya.

Cuma aku mengaku aku memang tersangat suka makan seafood. Ketam, udang dan sotong adalah favorite aku dan almost very week aku akan memakannya. Sebab tulah bila check darah, cholesterol level aku tinggi, Jgn marah haa ...

Tplah kan masa aku berulang alik buat rawtan kat HUKM ramai jugak pesakit cancer yg lain aku jumpa. Aku ada gak bertanya samada mereka pantang makan. Mereka kata takpun. Cuma mereka kata jgn makan red meat dan kurangkan makanan bergoreng itu saja. Memg kena lebihkan vegetables dan fruits. So akupun agak longgarlah sekarang dr segi pantang makanan tu. Sebab tu sekarang mee bandungpun aku bedal! Yg penting pada aku selagi aku rasa aku nak makan dan aku yakin, aku makan je. Aku btawakkal je pd Allah ...


Introducing : Prof Azimahtol Hawariah Lope Pihie

Korang pernah dngar nama kat atas tu tak? Tak pernah? Akupun pada tak pernah jugak. Tapi rupanya Prof ni famous bukan shj di Mesia tp di luar negara jugak. Dia famous sebab dia banyak buat kajian tentang penyakit-penyakit menggunakan tumbuhan. Pelbagai awards dah diraihnya. Silalah pergi ke link ini untuk mengetahui profile dia lebih lanjut.

Korng ingat lg tak entry aku paal kenerak? Haa .. rupanya doktor nipun ada jlnkan kajian ttng cancer dan kenerak. Aku dpt info ni dari sepupu aku. Dia menyarankan agar aku mencuba ubat yg telah dikeluarkan oleh Prof ini. Akupun fikir boleh jugaklah mencuba sbb nak menunggu mesin radioterapi HUKM tu elokpun lambat lg. Kebetulan Prof inipun rumahnya di Bangi. Alamatnya ialah :

No.2 Jalan 1/9E 43650 Bandar Baru Bangi Selangor.
Contact no 03-8925 9639, Fax: 03-8926 1488
kalau tak dapat sila hubungi hp: 012- 366 9653
atau 012- 320 5141 rakan Prof tersebut: Dr Subari Shibani.

So satu pg tu aku ngan E-Yapun set offlah to Bangi untuk berjumpa dengan Prof tersebut. Rupa-rupanya rumah Prof ni tak jauh dari rumah Ustaz Mat Karman, jarak antaranya lebih kurang 1 km je. Sesampainya kami disitu kami terpaksa tunggu kejap sbb Prof belum mandi !! hehehe...Sambil tu sempat gaklah aku ngan E-Ya admire rumah banglo dia yg tersergam indah, ada 4 bijik kereta Mercedez kau... Rupanya dia buat clinic kat umah dia je.

Bila dah jumpa ngan Prof akupun terangkan tujuan aku ke sana dan apa sakit aku serta symptom-symptom yg aku rasa. Di pendikkan citer akhirnya Prof tu menyarankan aku makan pill dan ubat air yg telah diproses dr kenerak. Katanya insyaallah, kedua-dua ubat itu mampu utk membunuh sel-sel kanser. Harganya? Dah siap pakej utk kanser RM 600. Sekarang baru aku faham kenapa dia ada 4 kereta Merz dan aku hanya ada satu keta Chevrolet dan satu keta satria. Hahahaha...

Actually Prof ni bukan sahaja menjual ubat kanser yg dipanggil CANCARE shj. tp ada pelbagai lg ubat utk diabetes, asthma, psiorasis dsgnya. Semua ubat dia mendpt kelulusan dr Kem Kesihatan. Sapa yg berminat bolehlah contact dia di alamat yg aku bg kat atas tu.

So sementara menunggu rawatan radioterapi, aku pun mencuba ubat Prof Azimahtol Hawariah Lope Pihie ini.... Rasanya banyak ikthiar aku dah. Lepas ni apa pulak tak tahu lg...

Friday, December 12, 2008

^ ___ ^

Kali ni aku memang mati kutu tak tau nak letak tajuk apa entry aku kali ni. Actually I just wanna continue where I left off before - the meeting with Dr Flora and Prof Fuad ...

Well lepas doktor berduatu habis jumpa dgn radiologist mereka naik semula ke atas. Prof Fuad excused himself and asked Dr. Flora to take over. Dr. Flora sat down and started to explain.

Rupanya masa dia org pergi jumpa radiologist, dia org minta pndgan radiologist ttng kes aku. Agaknya radiologist tu pun tngok gak image CT scan aku dan dia buat conclusion bgaimana cancer aku boleh merebak ke leher. Dia explain actually cancer boleh spread melalui dua cara iaitu, lymphnodes dan saluran darah. Kebetulan aku nyer melalui lymphnodes (kelenjar) sbb tu lah cancer tu boleh gi ke leher, dkt ngan kelenjar thyroid aku. Obviously my para aortic lymphnodes yg terletak berhampiran kawasan perutpun ter affected gak. Jd stage cancer tetap 4 dan bukannya 3.

Aku tanya gak ada bezake treatment utk org yg mempunyai cancer at different stages ni, Dr. Flora jwb mmg ada. Dia kata, normally kalau org tu stage 3 and below, treatment adalah curative, tp bg org yang stage 4 biasanya palliative. Dlm bahasa yg mudah, org yg mempunyai cancer stage 3 dan ke bawah ada harapan utk sembuh tp org yg stage 4 hanya diberi rawatan utk mengurangkan sahaja cancer itu dr. merebak seterusnya.

Mendengarkan itu, aku tanya dia, "So how long do I have?". Terkejut gak Dr. Flora tu aku tgk bila aku tanya soalan tu. Tapi dijawabnya dgn sungguh berhemah, "It's not up to me to tell you how long. All this is God's work. If you talk about death, sometimes healthy people if they walk outside and suddenly get run down by a car they can also die. They don't have to have cancer for that". Sambung dia lg, yg penting dicuba semua kemungkinan treatment and just leave it to God to do His work.

Betullah jugak kata doktor tu. Aku bukannya apa.. Selalu sgt tengok drama Melayu di TV agaknya. Biasanya kalau ada scene mcm ni doktor mesti ckp org tu ada berapa bulan ke atau berapa tahun ke lagi nak idup, betul tak? E-Ya pun bengang ngan aku time tu. Kata dia, "Apa lah Acik ni tanya soalan mcm tu".

So dr. Florapun schedulekan treatment utk aku iaitu menjalani radioterapi dahulu sbyk 10 kali selama dua minggu dijalankan tiap-tiap hari kecuali hari Sabtu dan Ahad. Tapi.... ada tapinya .... Menurut Dr. Flora ada satu masalah pulak sekarang. Korang nak tahu aper dia?

Ditakdirkan mesin radioterapi HUKM rosaklah pulak !!! Iye ROSAK dah seminggu pulak tu. Korang boleh percaya tak? Masatu aku betul-betul rasa nasib aku ni mcm dah jatuh, ditimpa tangga, lepas tu pulak tersembam ke lantai, atas lantaitu ada taik kucing! Haa .. gitulah lebih kurang.

Aku tanya bila mesin tu boleh elok , Dr. Flora kata diapun tak tahu blla tp pihak HUKM dah ambil tindakanlah. Aku ada juga tanya kat dia samada bolehtak aku buat radioterapi ni di private hospital, dia kata boleh, tp it will also take time as the new hospital will maybe need to do tests and liase ngan HUKM so memakan masa jugak. And by that time katanya, mungkin mesin HUKM dahpun elok diperbaiki. Aku ngan E-Ya betul-betul terkedu masa tu... Aku pandang dia , dia pandang aku.

Lastly aku cakap ngan Dr. Flora if by one month's time aku tak dpt rawatan, aku akan pergi jugak ke hospital private dan Dr. Flora angguk je kepala dia. Diapun cakap dia akan call aku as soon as the machine is OK and dia letakkan my next appointment to be on the 18th of November 2008. Masa aku jumpa Dr. Flora ni tarikhnya adalah 4 November. Bererti aku tak de apa-apa treatment selama hampir 2 minggu... Apa pulak yg aku nak buat yek???